Anvers – Lumière du Nord

Image : Pierre Blondel Architectes

A subsidy from the Brussels Region has been granted for the purchase of the land located at 413-417 Chaussée d’Anvers in Brussels, in the framework of the Masui Sustainable Neighbourhood Contract. This project plannes the construction of 14 housing units.

In addition to the apartments, the project also includes a Brussels Environment park warden’s office at the bottom of its plot, which is adjacent to the future Senne Park. The construction of the park warden’s office is entirely funded by Brussels Environment.

Brussels Environment was looking for a place to set up its park warden branch for the new park developed on the former bed of the Senne, and the CLTB was looking for synergies with the neighbourhood. The integration of this branch therefore seemed obvious. The bottom of the plot, which is not very suitable for building housing, but which is adjacent to the vegetable gardens of the park, was therefore ideal.

The multi-purpose room of the antenna will be used jointly by the users of the park for activities organised by the caretakers and the inhabitants of the CLTB housing.

Chaussée d’Anvers 413-417, 1000 Bruxelles

Building program : 

  • 14 apartments (of which at least 1 for a person with limited mobility)
  • Garden and different collective spaces for the inhabitants
  • Satellite office for the park rangers of Bruxelles Environnement that will also be accessible for the inhabitants

Client : CLTB & Bruxelles Environnement

Architect : Pierre Blondel Architectes

Contractor : tbd

Ce site utilise des cookies pour améliorer votre expérience. Nous supposerons que cela vous convient. Deze website maakt gebruik van cookies om uw ervaring te verbeteren. We gaan ervan uit dat je hiermee akkoord gaat. This website uses cookies to improve your experience. We assume you are ok with this.  Read more